JAVNI POZIV Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (MSP) za 2021. godinu

Sve veća je potreba da se osigura da firme razumiju šta zahtijeva rad u „novoj realnosti“ (doba pandemije) i da se prihvatanjem novih tehnologija povećava njihov potencijal za rast, kao i njihova konkurentnost u fazi oporavka je uticaj COVID-19. Stoga je, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta (FMRPO) na svojoj web stranici raspisalo javni poziv za odabir korisnika grant sredstava tekućeg transfera za projekat „Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (MSP) za 2021. godinu. (https://www.fmrpo.gov.ba/3980/) Podrška MSP kroz združivanje pojedinačnih mjera će dovesti do učinkovitijeg i kompletnijeg odgovora na poslovne potrebe privrednih subjekata. Ovakav pristup će simultano pružiti podršku unapređenju konkurentnosti MSP, povećati produktivnost, omogućiti brži ekonomski rast i digitalizaciju poslovanja.
Ovim Javnim pozivom pozivaju se mala i srednja preduzeća (registrovna shodno Zakonu o poticanju razvoja male privrede u FBiH iZakonu o obrtu i srodnim djelatnostima) da podnesu prijave za finansijsku podršku u sklopu grant sheme „Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća“.

Sredstva za realizovanje projekta u iznosu od 2.400.000,00 KM će se isplatiti korisnicima sredstava kao nepovratna (grant) sredstva.
Prioritetne oblasti na koje se odnosi grant shema su:

Prioritetna oblast 1: Tehnološko unapređenje MSP i unapređenje kvaliteta proizvoda kroz nabavku nove opreme za inovativno unapređenje proizvodnje, kao i obuku radnika za nove tehnologije u sklopu nabavljene opreme, te implementaciju digitaliziranih rješenja u proizvodnji; i

Prioritetna oblast 2: Pristup tržištu i promocija proizvoda MSP s fokusom na digitalizirana rješenja, izrada promotivnih materijala.
Maksimalni iznos sredstava za jednu od prioritetnih oblasti je:

Prioritetna oblast 1: Maksimalan iznos do 30.000 KM za: ulaganja u osnovna sredstva: do 30.000 KM.

Prioritetna oblast 2: Maksimalan iznos do 5.000 KM za: unapređenje pristupa tržištu i promocija proizvoda na tržištu: do 5.000 KM.

Jedan podnosilac prijave može podnijeti maksimalno 1 projektni prijedlog koji uključuje prioritetnu oblast 1 ili obje prioritetne oblasti. Podnosioci koji apliciraju sa projektom koji se odnosi samo na prioritetnu oblast 2 neće biti uzet u razmatranje. 

Krajnji rok za podnošenje prijava je 20.04.2021. godine.

Poslovni subjekti koji imaju pravo na apliciranje su subjekti male privrede definisani po Zakonu o poticanju razvoja male privrede Federacije BiH („Službene novine Federacije BiH“ br. 19/06 i 25/09) i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima („Službene novine Federacije BiH“ br. 35/09 i 42/11), koji:
 –    imaju sjedište na području FBiH;
 –    su registrovani najkasnije do 31.12.2019. godine;
 –    su u sistemu PDV-a;
–   su ispunili obaveze vezane uz plaćanja dospjelih poreznih obaveza (direktnih i indirektnih poreza) i obaveza za penziono i zdravstveno osiguranje u skladu sa zakonskim odredbama. Podnosioci prijave koji imaju sklopljen ugovor sa poreskim organima u Bosni i Hercegovini o servisiranju duga neće biti uzeti u razmatranje;
 –    nisu bili predmetom pravosnažne presude za prijevaru ili protiv kojih se ne vodi istražni postupak
 –    nisu u stečaju ili nad kojima nije pokrenut postupak stečaja ili likvidacije
 –    imaju pozitivno poslovanje u 2019. godini,
 –    imaju najmanje 5 (pet) zaposlenih na neodređeno vrijeme zaključno sa danom raspisivanja Javnog konkursa, te
 –    čija je osnovna djelatnost (ili djelatnost poslovnih jedinica ukoliko subjekt aplicira sa poslovnom jedinicom) iz „područja C – Prerađivačka industrija“ Klasifikacije djelatnosti